Motivation

Motivation är det som bestämmer i vilken riktning människan, den enskilda individen, ska gå. I vissa fall finns inga val, utan motivationen utgår helt ifrån att kunna överleva; att hitta skydd från väder, faror och hot. I andra fall, när den grundläggande säkerheten är tryggad, kan motivationen leda människan till att engagera sig i idrott, musik, politik, spänning, avkoppling eller precis vad som helst som leder till ett slags hormonell balans (glädje, nyfikenhet, lugn, njutning). Graden av frihet och energinivå är ett par av de beståndsdelar som bestämmer hur mycket människan kan agera i den riktning som motivationen riktar sig. Motivationen, viljan att röra sig i en speciell riktning, kan också utgöra ett slags hinder om det finns för många saker att välja emellan, om man tvingas välja mellan två eller flera onda ting, eller att individen upplever för stor diskrepans mellan aktuellt läge och önskat läge.

Lämna en kommentar